OENOTERRIS: Μήπως η απάντηση για το βέλτιστο οινολογικό αποτέλεσμα βρίσκεται τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο;

αναρτήθηκε σε: ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ.. | 0

Οι σημερινές τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης υπόκεινται στον άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η πρώιμη ανάπτυξη, οι απρόβλεπτες ημερομηνίες συγκομιδής, η ανισορροπία (αλκοόλ/οξύτητας) στους οίνους κ.α.

Ο πολλαπλασιασμός αυτών των γεγονότων έχει αντίκτυπο στη φυσικοχημική σύνθεση του σταφυλιού, περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, πρόδρομες αρωματικές ενώσεις, ετερογενής ωρίμανση και δομική ανισορροπία, που αντανακλάται στους οίνους – αστάθεια χρώματος, θαμπά ή χαμηλής έντασης αρώματα, πικράδα κ.α.

Ένας από τους πρώτους μοχλούς για να ικανοποιηθούν οι οινολογικές προσδοκίες ή αυτές της αγοράς, βρίσκεται στον αμπελώνα.

Το αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας και ανάπτυξης προγραμμάτων στην αμπελουργική θρέψη και βιο-διέγερση των φυτών, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων λήψης αποφάσεων ως προς την ορθολογική διαχείριση των γλευκών στο οινοποιείο, οδήγησε στη δημιουργία του :

Πρόκειται για τη συνέργεια μεταξύ μιας σειράς βιολογικών βιοδιεγερτών και θρέψης στο αμπελώνα και ενός στοχευμένου προγράμματος οινοποίησης.

Αυτή η αγρο-οινολογική προσέγγιση, επιδιώκει να παρέχει τις σωστές επιλογές και τα καινοτόμα εργαλεία, σε σχέση με την τεχνολογική διαδικασία, από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά θέματα που ανακύπτουν στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα των οίνων σε υψηλά επίπεδα.

Η σειρά διαφυλλικών θρεπτικών βιοδιεγερτών, που αναπτύχθηκαν για την ικανοποίηση συγκεκριμένων οινολογικών στόχων, ανάλογα με το είδος του σταφυλιού είναι:

Την περίοδο της ανθοφορίας σε όλες τις ποικιλίες OENOTERRIS® Fleur.
Την περίοδο του περκασμού σε λευκές ποικιλίες OENOTERRIS® Arôme.
Την περίοδο που η ράγα έχει σχήμα ”μπιζελιού” σε ερυθρές ποικιλίες OENOTERRIS® Expression.

Στη συνέχεια στο οινοποιείο, το εργαλείο Smart’App Fining συνεπικουρεί στην αξιολόγηση των γλευκών καθώς συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων για τη βέλτιστη κατεργασία των γλευκών της λευκής και ερυθρωπής οινοποίησης.

Η ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο των προϊόντων της σειράς OENOTERRIS σε Ελλάδα και Κύπρο.