No-Low Alcohol Wines

αναρτήθηκε σε: ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ.. | 0


LOGO05

ΑΠΟΑΛΚΟΟΛΩΜΕΝΟΙ & ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΟΑΛΚΟΟΛΩΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ – ΤΑΣΗ ή ΑΝΑΓΚΗ

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ΕΚ.2017/2021 εισάγει 2 νέους τύπους οίνου συγκεκριμένων κατηγοριών που έχουν υποστεί αφαίρεση αλκοόλης προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών για νέα καινοτόμα προϊόντα.

Μείωση του αλκοολικού τίτλου των οίνων : Νομοθετική Οινολογική Πρακτική

Η επεξεργασία διόρθωσης της περιεκτικότητας των οίνων σε αλκοόλη που περιγράφηκε στον ΕΚ.934/2019 (Πρ.8) αποσκοπούσε στη μείωση  της υπερβολικής περιεκτικότητας του οίνου σε αιθανόλη για τη βελτίωση της γευστικής του ισορροπίας.

Αποακλοολωμένος Οίνος: το προϊόν με περιεκτικότητα σε αλκοόλη < 0,5% Vol.

Μερικώς Αποαλκοολωμένος Οίνος: το προϊόν με αλκοολικό τίτλο > 0,5 % Vol. και μικρότερο από τον ελάχιστα αποκτηθέντα αλκοολικό τίτλο πριν την αφαίρεση της αλκοόλης.

 


Στον νέο κανονισμό τροποποιείται το άρθρο 119 του ΕΚ.1308/2013 και νομοθετείται για πρώτη φορά η έννοια του «αποαλκοολωμένου» ή «μερικώς αποαλκοολωμένου» οίνου, περιγράφονται δε με ακρίβεια οι κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων στις οποίες εφαρμόζεται. Η νέα πρακτική αφορά οίνους, αφρώδεις οίνους, αφρώδεις οίνους ποιότητας, αφρώδεις οίνους ποιότητας αρωματικού τύπου, αεριούχους αφρώδεις οίνους, ημιαφρώδεις οίνους και αεριούχους ημιαφρώδεις οίνους.
 

Σημαντικά σημεία:

    • Η αφαίρεση της αλκοόλης πραγματοποιείται με μερική εξάτμιση υπό κενό, με χρήση μεμβρανών, με απόσταξη ή με συνδυασμό των παραπάνω τεχνικών διαχωρισμού.
    • Η αφαίρεση πραγματοποιείται σε οίνο που έχει ολοκληρώσει την αλκοολική του ζύμωση, δεν έχει υποστεί κατεργασία εμπλουτισμού στο γλεύκος, δεν έχει ελαττώματα και είναι κατάλληλος για ανθρώπινη κατανάλωση.
    • Απαγορεύεται η εφαρμογή σε οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ.
    • Η διεργασία μείωσης της περιεκτικότητας σε αλκοόλης οφείλει να παρακολουθείται από οινολόγο και να καταγράφεται στο βιβλίο εργασιών του οινοποιείου.
 
 

Τα προϊόντα αυτά υποχρεούνται να φέρουν διατροφική δήλωση και κατάλογο συστατικών. Επιπλέον οφείλουν να αναγράφουν ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας σύμφωνα με το αρ. 9 του ΕΚ.1169/2011.