Ενεργειακή Αξία

αναρτήθηκε σε: ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ.. | 0

logo_ampelo


Η ασφάλεια του καταναλωτή και η πλήρης διαφάνεια των συστατικών που χρησιμοποιούνται αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του αμπελοοινικού κόσμου.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Νο1169/2011 είχε εξαιρέσει τον οίνο και τα αλκοoλούχα προϊόντα με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 1,2% από την υποχρέωση διατροφικής δήλωσης. Στη δεκαετία που μεσολάβησε όμως, οι απαιτήσεις για διαφάνεια και ασφάλεια των τροφίμων αυξήθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα η ενημέρωση του πολίτη να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2023-2027 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην επισήμανση της διατροφικής αξίας των οίνων και των προϊόντων απόσταξης γεωργικών προϊόντων. Με τον εφαρμοστικό κανονισμό 2117/2021 επιβάλλεται για πρώτη φορά η αναγραφή, σε φυσική ή ηλεκτρονική ετικέτα της διατροφικής δήλωσης και του καταλόγου των συστατικών του προϊόντος. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι παραγωγοί έχουν την επιλογή να περιορίζουν τα περιεχόμενα της διατροφικής δήλωσης στην ετικέτα μόνο στην ενεργειακή αξία Εα μαζί με την επισημάνση των αλλεργιογόνων συστατικών και η πλήρης διατροφική περιγραφή μαζί με τον κατάλογο των προσθέτων που έχουν χρησιμοποιηθεί να παρέχεται με ηλεκτρονικά μέσα.



ενέργεια Kj / Kcal
Λιπαρά g
Υδατάνθρακες g
Πρωτεΐνες g
Αλάτι g

Για τον υπολογισμό της ενεργειακής αξίας, στην περίπτωση των οίνων, πρωταρχικό ρόλο παίζει η περιεκτικότητα σε αλκοόλη και τα σάκχαρα, ενώ μικρότερο ρόλο παίζουν οι πρωτεΐνες, τα οργανικά οξέα και το Νάτριο. Μένει να διευκρινιστεί εάν είναι υποχρεωτική η αναγραφή των λιπαρών καθώς στον οίνο βρίσκονται σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση τα κορεσμένα λιπαρά οξέα της σειράς του οξικού.

Ο κανονισμός τίθεται σε πλήρη ισχύ το 2023 και μένει να καθοριστούν οι κανόνες για την ένδειξη και ονομασία των συστατικών. Τα οινοποιεία έχουν στη διάθεσή τους μερικούς μήνες για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις και να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και τη συνέπεια της υψηλής ποιοτικής αξίας του προϊόντος.

Καθοριστική συμβολή στην ανάγκη αυτή των οινοποιείων μπορεί να προσφέρει το e-Label. Διαβλέποντας αυτή την ανάγκη, και κινούμενη πάντα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, η ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ εργάζεται ήδη στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος και στο άμεσο μέλλον θα είναι σε θέση να παρέχει αυτή την υπηρεσία.