Διατροφική Ετικέτα – Κατάλογος συστατικών. Εσείς ενημερωθήκατε;

αναρτήθηκε σε: ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ.. | 0

Σύμφωνα με τη κοινοτική νομοθεσία, τα συσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρουν ετικέτα αναφορικά με τη σύστασή τους, το ενεργειακό και διατροφικό τους περιεχόμενο. Πρόκειται για τον «κατάλογο των συστατικών» και τη «διατροφική δήλωση». Στόχος είναι η αυξημένη διαφάνεια και η προστασία των καταναλωτών.

Η οινική βιομηχανία δεν είχε υποχρεωθεί μέχρι πρόσφατα να αναγράφει στην ετικέτα του προϊόντος τα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό, εκτός από τα αλλεργιογόνα. Στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 2017/2021 επιβάλλεται πλέον η αναγραφή της ενεργειακής αξίας του οίνου επί της συσκευασίας. Ταυτόχρονα, δίδεται η δυνατότητα από το νομοθέτη η πλήρης διατροφική δήλωση και ο κατάλογος των συστατικών του οίνου να παρέχονται ηλεκτρονικά με την τοποθέτηση ενός κωδικού QR που θα είναι τυπωμένος στην ίδια ετικέτα.

Ο κανονισμός θα καταστεί υποχρεωτικός από 08 / 12 / 2023.

Σύμφωνα με τον κανονισμό:

  • Τα αλλεργιογόνα αναγράφονται στην φυσική ετικέτα.
  • Οι ηλεκτρονικές ετικέτες δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν άλλες πληροφορίες με στόχο τις πωλήσεις και την εμπορική προώθηση.
  • Δε συλλέγονται ούτε παρακολουθούνται τα στοιχεία των χρηστών.
  • Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα
  • Διατροφική Δήλωση και Κατάλογο Συστατικών έχουν υποχρέωση να φέρουν και οι εισαγόμενοι διακινούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οίνοι.

 

Η ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ, αρωγός των οινοποιείων εδώ και 25 χρόνια διαθέτει τη δυνατότητα διενέργειας αναλύσεων για τη δημιουργία της διατροφικής δήλωσης.

ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ / OENOLOGICAL LABORATORY

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ / NUTRITION DELCARATION

ΠΡΟΪΟΝ : ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ 2017

PRODUCT: RED WINE 2017

 

  Ανά/per 100mL
Ενέργεια / Energy 79.6 Kcal
Λιπαρά / Fat 0 g
Υδατάνθρακες / Carbohydrates
Εκ των οποίων σάκχαρα/of which sugars 0.3 g
Εκ των οποίων πολυόλες/of which polyols 2.7 g
Πρωτεΐνες / Proteins 0.01 g
Αλάτι / Salt < 0.01 g

 

Πιστοποιητικό Ανάλυσης του παρόντος: ΕΚΘΕΣΗ ΔΟΚΙΜΩΝ 11111 / 19.01.2023

Certificate of Analysis no (refers to the product above)  TEST REPORT 11111 / 19.01.2023

Υπογραφή Signature :  

Ημερομηνία: 2023 / 04 / 27

Date : 2023 / 04 / 27

 

 

 Σημείωση. Ο υπολογισμός της ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ No 1169/2011 – Παράρτημα XIV. Η ενέργεια έχει υπολογιστεί με την παραδοχή ότι τα λιπαρά και οι εδώδιμες ίνες είναι 0g.

Note. The calculation of Energy was based on Regulation EU No 1169/2011 – Annex XIV. Energy was calculated considering that fat and fiber are 0g.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η διατροφική δήλωση θα ελέγχεται ως προς την εγκυρότητα και την ακρίβεια των στοιχείων της από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Ενημερωθείτε Τώρα!!